Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, заяви нидерланският премиер

...
Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, заяви нидерланският премиер
Коментари Харесай

Нидерландия и Дания обещаха да доставят изтребители Ф-16 на Украйна

Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, съобщи нидерланският министър председател в оставка Марк Рюте, предадоха международните организации.

Доставката на неизяснен на този стадий брой самолети ще бъде осъществена, когато изискванията за прехвърлянето бъдат изпълнени, заяви Рюте след среща с украинския президент Володимир Зеленски във военновъздушна база в Айнховен, в южната част на Нидерландия.

Това е първото действително заричане за доставка на Ф-16 за Украйна и то бе поето броени дни откакто Съединени американски щати дадоха зелена светлина за възможна доставка на американските машини от Нидерландия и Дания, които имат такива.

Рюте също така съобщи, че обучението на военни за работа с Ф-16 ще стартира скоро след идващия месец. Той акцентира, че от основно значение за доставката на Ф-16 е водачите да бъдат добре подготвени и инфраструктурата да бъде готова.

Премиерът напомни, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя  Ф-16, но на този стадий не може да посочи какъв брой ще трансферира на Украйна.

Зеленски от своя страна съобщи, че съглашение по отношение на броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, ще има откакто украински водачи и инженерите бъдат подготвени да работят с тях.

Нидерландия минава от Ф-16 към модерните американски машини Ф-35, напомня Ройтерс.

От 42-те самолета Ф-16, за които загатна Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са оповестени за обмен.

Дания също през днешния ден удостовери, че дружно с Нидерландия ще достави изтребители Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени съответните условия. Потвърждението бе направено в изказване на датското министерство на външните работи.  

" Съгласихме се да прехвърлим Ф-16 на Украйна и на украинските военновъздушни сили в тясно съдействие със Съединени американски щати и с други сътрудници, когато изискванията за сходен трансфер бъдат изпълнени ", се споделя в текста на изказването.

" Условията включват, само че не се свеждат единствено до, сполучливата селекция, тестване и образование на украински личен състав, който да работи с Ф-16, както и нужните позволения, инфраструктура и логистика ", се акцентира в текста.

Зеленски приветства решението на Нидерландия и на Дания като историческо, съобщи Франс прес.



" Става дума за нов стадий към усилване на украинския въздушен щит ", акцентира той по време на визитата си във военновъздушната база в Айндховен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР